Licht in donkere dagen….oktober…,

de zomer ebt langzaam weg, de dagen worden korter…,

stilaan maakt alles plaats voor regen, wind en koude….

Veel mensen ervaren een lusteloos gevoel, zijn gevoeliger en prikkelbaarder.

Sommigen van hen nemen ook toe in gewicht, omdat ze meer grijpen naar ‘troosteten’.

Voor mensen met fysieke klachten is deze overgang duidelijk voelbaar.

Fysieke klachten krijgen vaak een opstoot, waardoor ons humeur en onze gedachten ook zwaarder en donkerder worden.


Hoeveel je ook slaapt of uitrust, het lijkt niet te helpen. Hoewel het vervelend is, gaan deze klachten vaak wel vanzelf over. Je hoeft er dus niet voor naar de dokter. Je kunt er wel iets aan doen, zodat deze klachten draaglijker worden.


Licht is het sleutelwoord

Ons lichaam heeft natuurlijk daglicht nodig om cortisol aan te maken, het hormoon dat ons wakker, aandachtig en stressbestendig houdt. In de herfst daalt de hoeveelheid van dit broodnodige daglicht. Een wandelingetje in de buitenlucht in de priemende ochtendzon kan wonderen verrichten.


Kies voor typische winterkost

In de winter ruilen we salades en fruit in voor koolsoorten en groene groenten. Niet toevallig, want kolen, zoals broccoli bijvoorbeeld, zitten boordevol vitaminen.


De juiste slaaphygiëne

Verduister je slaapkamer volledig, zo wordt er 's nachts voldoende van het slaaphormoon melatonine aangemaakt. Dit zorgt voor de nodige cortisolproductie gedurende de dag.

Voor een goede nachtrust eet of drink je beter niets de laatste twee uur voor je naar bed gaat. Anders zet je je spijsverteringsstelsel aan het werk, waarvoor je energie nodig hebt. Slapen dient om te recupereren en niet om voeding te verteren. Ga in de winter steeds slapen om 22.00 à 22.30 uur en zorg voor acht uur slaap.


Weg met energievreters

De geraffineerde suikers in koekjes, snoep, frisdranken en gebak zorgen maar heel even voor een energieboost, maar zullen je na een tijdje verder uitputten.

Ook de cafeïne uit koffie cola, thee en chocolade geeft slechts een kortstondige energieboost. Het zorgt voor de aanmaak van adrenaline, maar ook voor een energiedip achteraf.


Regelmaat in je leven

Wie zijn energieniveau op peil wil houden, moet ervoor zorgen dat zijn stofwisseling in evenwicht blijft. Dit evenwicht raakt onder andere verstoord als je onregelmatig eet en slaapt.


Beweeg je fit

Recreatief sporten zonder prestatiedrang maakt in de hersenen een aantal endorfines vrij die heilzaam zijn voor lichaam én geest. Het werkt ontspannend en geeft je een energieboost.

Ook mediterend bewegen (tai chi, yoga) geeft je energie.


Bepaal zelf je gedachten

Negatieve gedachten vreten onze energie op en stelen al onze kracht.

Negatieve gedachten zijn als drijfzand. Hoe meer je erin beweegt, hoe dieper je wegzakt. Hoe meer energie je erin stopt, hoe meer nieuwe negatieve gedachten je creëert.

We zijn allemaal verantwoordelijk voor de manier waarop we onze eigen gedachten verwerken. Het maakt niet uit waar de gedachte vandaan komt.

De sleutel is om bewust te worden van deze negatieve gedachten voordat ze de tijd krijgen om zich te nestelen in je hoofd en je leven te bepalen.

Richt je aandacht op betere dingen. Op het goede, niet op het slechte. Op wat je hebt, niet op wat er ontbreekt. Op het positieve, niet op het negatieve.

“Er is een hele grote witte muur en ik focus me alleen maar op die zwarte stip in het midden.”

Dat is menselijk, want die zwarte stip valt nu eenmaal meer op dan die witte muur.

Heb je gemerkt dat hoe meer je je aandacht richt op die zwarte stip, hoe meer deze opvalt?

Na een tijd zie je de witte muur niet eens meer…


69 keer bekeken0 reacties

Recente blogposts

Alles weergeven