Hoe het onderdrukken van emoties je weerstand ondermijnt…

Wat is het tegenovergestelde van liefde? Het eerste dat wellicht in je opkomt is “haat” of “boosheid”. Maar wat dacht je van “weerstand”? Weerstand tegen wat er is. Dat je eigenlijk iets anders zou willen. Hetzelfde geldt voor zelfliefde: weerstand tegen wat er is in jou. Zodra je weerstand voelt ben je geneigd om angst, boosheid, verdriet en frustratie weg te stoppen. Het onderdrukken van deze emoties kan uiteindelijk echter leiden tot het verzwakken van je immuunsysteem. Het is iets dat ik vaak zie in mijn praktijk.

Lichaam en geest zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden.Onbewust scheiden veel mensen het hoofd van het lijf. Zo kwam er laatst een mevrouw op het spreekuur van begin de 60.

Op de vraag wat ze dan precies in haar lichaam voelde antwoordde ze: “Ik ben eigenlijk nooit zo bezig met wat ik voel…”. Alsof je lichaam louter een voertuig is dat moet doen wat de bestuurder, het hoofd, ervan vraagt. En als het voertuig hapert, dan moet het gefixed worden. Liefst zo snel mogelijk. Het punt is dat hoofd en lichaam niet van elkaar te scheiden zijn. We kunnen alle organen, systemen en processen in het lichaam wel apart beschrijven, maar ze zijn allemaal met elkaar verbonden. Je hoofd communiceert met je darmen via het zenuwstelsel, hormonen en bloedcellen communiceren met elkaar via chemische processen. Zo hebben emoties ook hun effect op het lijf. Op het moment dat je gaat starten met je droombaan, dan zal je met veel energie en enthousiasme naar je werk gaan. Maar wanneer je geen plezier meer hebt in je werk dan heb je minder energie.


Emoties en je immuunsysteem

Hoe werkt ons emotionele systeem? Wanneer we iemand aardig vinden, dan zullen we die persoon omarmen. We laten hem of haar toe. Wie ons niet respecteert proberen we te vermijden. Datzelfde geldt voor bepaalde situaties. We zoeken de plekken en omstandigheden op waar we ons prettig voelen. Kortom: wat goed is of goed voelt laat je binnen. Wat slecht voor je is sluit je buiten. Je immuunsysteem doet exact hetzelfde! Wat goed is zal het binnenlaten, wat slecht is (virussen, bacteriën etc.) houdt het buiten de deur.


Spanningen

Maar wanneer leidt het onderdrukken van emoties dan tot ziekte? Als er steeds iets anders gebeurt in je leven dan je daadwerkelijk zou willen levert dat spanning op. Een korte periode van spanning kan je lichaam heel goed aan. Stresshormonen als adrenaline en cortisol worden geactiveerd. Je ademhaling gaat sneller, je hartslag gaat omhoog en je spierspanning neemt toe. Je lichaam maakt zich klaar om te vluchten of te vechten. Maar wanneer spanningen langere tijd aanhouden, dan gaat het tegen je werken. Je kunt dan te maken krijgen met een hoge bloeddruk, hartkloppingen, spierklachten én een verminderde werking van je immuunsysteem. Dan heeft niet alleen een virus eerder kans om toe te slaan, maar kunnen ook klachten optreden ten gevolge van bijvoorbeeld schildklieraandoeningen, reuma, maag- darmproblemen en suikerziekte.


 Verbinding

Voor de duidelijkheid: niemand heeft hier schuld. Je bent niet “schuldig” aan je eigen ziekte. Het betreft hier een onbewust proces dat zijn oorsprong veelal vindt in de angst om de verbinding te verliezen. De verbinding met die personen en omstandigheden waar we ons afhankelijk van voelen en vaak afhankelijk van hebben gemaakt. Wanneer ons verlangen dan aangeeft dat we eigenlijk iets anders willen dan kan het zijn dat we deze gevoelens gaan onderdrukken uit angst om te verliezen. Dat leidt onherroepelijk tot weerstand. Daarmee ondermijnt jouw eigen weerstand je immuunsysteem. Ook hier ligt de oplossing in het weer leren kiezen vanuit je verlangen in plaats vanuit angst. En jezelf te leren begeleiden in de lastigheden die je daarbij tegenkomt.

Bron: Juriaan Galavazi


63 keer bekeken0 reacties

Recente blogposts

Alles weergeven