Digitale burn-out

We spenderen gemiddeld 3 uur per dag aan onze smartphone, waarom? Wat zijn de gevolgen?Psychische stoornissen, vooral burn-out en depressies zijn de laatste 5 jaar verdubbeld.

De factoren die hierin een rol spelen zijn vooral stress, maar ook erfelijke aanleg, ingrijpende gebeurtenissen of onverwerkte emoties spelen een rol.

Als stressfactor zien we niet alleen de dagelijkse stress maar ook vooral de digitale stress.


Dankzij de digitale wereld zijn we altijd en overal gebonden met alles en iedereen, ook met onze werkomgeving. Maar wat heeft dit voor gevolgen?

Hoeveel keer per dag grijpen we naar onze smartphone? Hoeveel tijd spenderen we hieraan?

Volgens onderzoeken spenderen we gemiddeld zo’n 3 uur per dag aan onze smartphone, en waarom?


Het is een automatisme geworden, het is een verslaving…en dit heeft te maken met het FOMO fenomeen.

FOMO, Fear Of Missing Out, of de angst om iets te missen.

Het reageren en interacteren op de duizenden berichten, likes, foto’s…zorgen ervoor dat endorfines (gelukshormoon) in ons hoofd worden aangemaakt.

We krijgen een super vide door likes en positieve reacties op onze posts en berichten.


We hunkeren naar positieve interacties en wanneer we niet online zijn slaat de angst, ontoereikendheid of irritatie toe met een grote stressreactie als gevolg.


Hetzelfde geldt voor onze werkomgeving. We leven nu éénmaal in een prestatiemaatschappij. We werken om te leven, we ‘moeten ‘ presteren, renderen en voldoen aan de verwachtingen van maatschappij en omgeving, waardoor we onszelf helemaal verliezen en niet kunnen zijn wie écht zijn…meldingen smartphone


Ik deed de test en nam een digitale detox gedurende 2 dagen

Ik moet toegeven dat het de eerste dag wennen was…maar al snel ontdekte ik hoe bevrijdend dit eigenlijk was.

Het is immers zo dat je al stress krijgt als je de rode melding-icoontjes ziet op je smartphone…

In mijn praktijk vertelde me, een week na mijn detox, een cliënt dat ze haar smartphone niet gebruikt tijdens haar examens. Ze schakelt over op een gewone nokia gsm, like the good old days ;)

“Je kan niet geloven wat een rust dat bij mij teweegbrengt”, vertelde ze me…en toen dacht ik, dit is stof voor een artikeltje :)


Nu gebruik ik zo weinig mogelijk mijn smartphone, het geluid staat altijd uit (met als gevolg dat ik vaak mensen/cliënten moet terugbellen, maar dat neem ik er graag bij) en moest het niet zijn dat Leef op Facebook staat, ik zou mijn account verwijderen…een tweestrijd waar ik het even moeilijk mee heb.


Wordt je bewust van je plaats in de digitale wereld, neem tijd voor jezelf en zie hoe je levenskwaliteit, humeur en gedrag positief verandert.

Het is enkel jij die dit in de hand hebt, het is jij die de keuze kan maken om iets wel of niet te doen, het is jij die de kans op een burn-out kan doen verminderen…het is jij die de rust in jezelf kan doen terugkeren…


Warme groet, Birgit

Bronnen: ABVV experten.be

27 keer bekeken0 reacties

Recente blogposts

Alles weergeven